Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Naar aanleiding van het bericht in het Algemeen Dagblad van vandaag over een toename van het aantal koperdiefstallen op en rond het spoor wijst de MRF op het volgende.

In 2012 hebben ProRail, TenneT en de MRF samen met onder meer politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie een aantal afspraken uitgewerkt om koperdiefstal tegen te gaan in het kader van de Actie Koperslag.Tot die afspraken behoren onder meer invoering van een wettelijke legitimatieplicht per 1 januari 2013 voor aanbieders van koper, koperlegeringen en koperkabel,  verhoging van de strafmaat en een extra budget voor fysieke handhaving bij opkopers van metalen.
Die maatregelen hebben in de afgelopen jaren geleid tot een drastische afname ten opzichte van het jaar 2011 van het aantal koperdiefstallen op en rond het spoor. Dit heeft ProRail inmiddels in een persbericht bevestigd.

De recente toename van de diefstallen op en rond het spoor vraagt echter om hernieuwde aandacht. Ook voor de naleving van de wettelijke registratie- en legitimatieplicht bij de opkopers van metalen. In dit verband is de aangekondigde beëindiging van het extra handhavingsbudget voor de BOA’s van het Agentschap Telecom eind dit jaar een stap in de verkeerde richting.
Juist de combinatie van de legitimatieplicht in Nederland en de fysieke controles bij opkopers van metalen zorgen ervoor dat het aantal koperdiefstallen de afgelopen jaren lager lag dan in de ons omringende landen. De uitspraak in het AD van de heer Buijs van de VNMI over het ‘zomaar koper kunnen inleveren in Nederland’ is derhalve uit de lucht gegrepen.

De MRF werkt intensief samen met politie, Justitie en de netwerkbeheerders en wijst op haar Meldpunt Metaaldiefstal Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Door berichten van diefstal te publiceren op haar website en via sociale media werpt de MRF een dam op tegen de diefstallen, waar ook metaalrecyclingbedrijven veelvuldig door worden gedupeerd.