Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Laan van Nieuw Oost Indië 131 2593 BM Den Haag Postbus 85612 2508 CH Den Haag
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

De MRF vraagt met klem aandacht bij producenten voor het enorme brandgevaar van lithium-ion batterijen en accu’s. Dit type accu/batterij wordt in steeds meer elektrische en elektronische producten gebruikt als krachtbron.


Beschadiging van deze accu’s en batterijen bij bewerkingsactiviteiten kan leiden tot explosies en brand. Ook bij opslag en transport zijn de risico’s groot.
Recent is een aantal metaalrecyclers geconfronteerd met branden op hun terrein. Branden die in enkele gevallen aantoonbaar (en in overige gevallen ‘vermoedelijk’) zijn veroorzaakt door ontbranding van lithium-ion accu’s en batterijen tussen de aangeboden metalen. 

Recyclingbedrijven hebben maatregelen genomen in het kader van preventie en bestrijding van eventuele calamiteiten, maar dit is niet afdoende. Producenten van elektrische/elektronische apparatuur en van de betreffende lithium-ion batterijen en accu’s zullen de risico’s bij de bron moeten minimaliseren. Door betere informatievoorziening (en kleurcodering) over aanwezige batterijen/accu’s, betere uitneembaarheid accu’s/batterijen, of een mogelijke statiegeldregeling. Hierdoor komen de accu’s en batterijen niet meer in de metaalrecyclingketen terecht. Naast ‘design for recycling’ zal ‘design for safety’ het devies moeten worden. 

De MRF heeft de producentenorganisaties gevraagd mee te denken over mogelijke oplossingsrichtingen. Binnenkort zal tevens een gesprek plaatsvinden met de Bond van Verzekeraars.

De brief aan producenten over het brandgevaar van lithium-ion batterijen vindt u hier.