Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Met de verkiezingen in maart mochten we een keuze maken uit maar liefst 17 partijen. ‘Wie gaat duurzaamheid nu eens echt een stimulans geven en welke partij zal inzien dat circulariteit zonder recycling nooit echt van de grond komt. En dan nog: erkenning is niet genoeg, het gaat om concrete acties. Circulariteit met de mond belijden is makkelijk maar wat betekent dit in de praktijk?’. Lees hieronder de gehele column.

Met de verkiezingen in maart mochten we een we een keuze maken uit maar liefst 17 partijen. Al de partijprogramma’s bestuderen lukt me niet, maar gelukkig is daar de Stemwijzer. Het invullen van de Stemwijzer leidt niet zo maar tot een logische keuze, althans in mijn geval. Waarschijnlijk zijn vragen als “wel/geen kerncentrale in Nederland” en “wel/geen vuurwerk” voor veel mensen reuze belangrijk. Ik was zelf op zoek naar een vraag over de regeldruk waar het bedrijfsleven inclusief de recyclers nog steeds (of steeds meer?) onder gebukt gaat. Die vraag kon ik niet vinden in de Stemwijzer.

Uiteindelijk wel gestemd natuurlijk maar het bleef toch knagen. Wie gaat duurzaamheid nu eens echt een stimulans geven en welke partij zal inzien dat circulariteit zonder recycling nooit echt van de grond komt. En dan nog: erkenning is niet genoeg, het gaat om concrete acties. Circulariteit met de mond belijden is makkelijk maar wat betekent dit in de praktijk? Het doet me denken aan het fluisterspelletje dat je als kind op verjaardagen deed. Je fluisterde een woord of zin in iemands oor en aan het einde van de kring lag je in een deuk om wat het uiteindelijk geworden was. Zo’n kringetje is ook circulair maar het resultaat kan teleurstellend zijn. Immers: aan het einde van het kringetje of liever de keten is een groot deel van de regelgeving die over onze branche uitgerold wordt niet altijd meer te herleiden naar het vertrekpunt en uiteindelijke doel: circulariteit.

In het bestuur hebben we de bestuursleden aan de voor ons belangrijke thema’s gekoppeld. Om zo te zorgen dat we tijdig op de juiste plek aanschuiven en de juiste acties inzetten. We hebben ook nog maar eens vastgesteld wat ons belangrijkste doel is: recyclers moeten kunnen blijven recyclen!!

Willeke Ketting voorzitter MRF