Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Vissers B.V. Oud papier en metaal recycling is onlangs MRF lid geworden. Met overtuiging zegt mede-eigenaar Marijn Rypma: “Vanwege de omvang van onze onderneming zijn we dat wel verplicht, vinden wij. Hoe sterker immers het fundament van
de MRF, hoe beter de MRF de collectieve belangen kan behartigen.

Bovendien vragen willen steeds meer klanten uitsluitend zakendoen met gecertificeerde bedrijven. Daarnaast ontvangt een MRF lid informatie die niet-leden nooit of te laat krijgen. Neem het recente MRF Nieuws over de stralingsmeter: heel nuttig.”

Huiselijke sfeer
Vissers is inderdaad een forse onderneming. Met vestigingen in Tilburg en Udenhout en een oppervlakte van in totaal zo’n 35.000 m². Het bedrijf werd in 1967 opgericht door Wim Vissers, stevig uitgebouwd door schoonzoon Bart Vromans en is nu in handen van zijn zoon Maarten Vromans en Marijn Rypma. IJzer, nonferro, papier en kunststof zijn de stromen die Vissers verwerkt tot grondstoffen. Geen voorkeur? Marijn: “Alle stromen hebben boeiende aspecten en je spreidt als onderneming de risico’s van aanvoer- en prijsfluctuaties. Onze belangrijkste uitdaging is de ontvangst en verwerking van de stromen op de juiste locatie te doen: die moeten niet te veel door elkaar lopen. Mens en machines moeten efficiënt worden ingezet. Minstens zo belangrijk vinden wij de werksfeer: Vissers is een platte organisatie met een gezellige, huiselijke sfeer. Onze werknemers blijven dan ook lang bij ons in dienst.”

Iedere klant welkom
Marijn kijkt nog steeds met verbazing terug op coronajaar 2020: “Het begon uitstekend: met goede handel en goede prijzen. In maart viel alles stil, maar in april begonnen de volumes als een dolle toe te nemen en later volgden ook de prijzen. We hebben het nu nog steeds heel druk. Neem de volumes in karton: wij ontvangen van een aantal klanten 50% meer. Ook de prijzen zijn gunstig. ”Is karton een internationale business, metaal is vooral een lokaal gebeuren. Onze aanvoer komt uit de directe omgeving. Vooral van kleinere bedrijven en veel particulieren die de ferro en non-ferro bij Vissers efficiënt kunnen wegen en afrekenen. Interessante vraag is: is het lonend als particulieren met kleine hoeveelheden voor de weegbrug staan? Marijn: “Als er minder dan 100 kilo ijzer wordt aangeboden is het eigenlijk niet rendabel. Maar als dezelfde aanbieder ook 50 kilo koper aanbiedt, is het misschien wel lonend. Bovendien een kleine aanbieder die tevreden wordt bediend kan bij een groot bedrijf werken die 1000 ton aan te bieden heeft. Kortom: wij ontvangen iedereen met open armen.”

Terugpinnen moet kunnen!
Met zoveel particuliere aanbieders moet Vissers wel een tegenstander zijn van een cash ban. Niet dus, Marijn: ”Wij zouden contante inkoop het liefst willen vervangen door terugpinnen. Dat is veiliger en dat zouden ook onze klanten zeer op prijs stellen. Probleem is dat de banken er niet aan willen. Er is te weinig vraag naar dit product. Wij hebben met een aantal banken gesproken en omgekeerd pinnen is nu nog niet mogelijk Ik zou het fantastisch vinden als de MRF zich sterk maakt voor een werkbare vorm van omgekeerd pinnen.”

Geplette trompetten
Marijn kreeg een jaar of zes geleden een uitnodiging van de regionale politie om eens te praten over een digitaal opkopersregister. Met veel collega’s recyclers uit de regio. “Wij hebben toen al de bekende bezwaren tegen DOR op tafel gelegd en daarna nooit meer iets gehoord. Nu is het landelijk weer actueel en in een paar steden. Ik vind het prima om heling helpen te bestrijden maar mij stoort de afhandeling van een verdachte zaak door de politie. Werkelijk gebeurd: dieven hadden toegeslagen in een museum met oude instrumenten. Dat wisten wij en de volgende dag werd een tas met geplette trompetten aangeboden. Politie gebeld en aanbieders zo lang mogelijk opgehouden. Foto’s en scans gemaakt. Aanbieders vertrekken en de politie was te laat. Vervolgens zijn mijn collega’s en ik urenlang verhoord en werden de trompetten in beslag genomen. De aanbieders zijn ook gehoord en onmiddellijk vrijgelaten: ‘tas gevonden langs de weg’. Moraal van het verhaal: het materiaal ben je kwijt en dat geldt ook voor het uitbetaalde bedrag. En het kost onnodig heel veel tijd. De foto’s van materiaal en mensen en de scans van papieren moeten voldoende zijn voor de opsporing.”

Vissers in 2026
Marijn is vast van plan de onderneming verder te laten groeien en te blijven investeren in nieuwe technologie. Marijn: ”Ik hoop nog lang door te gaan. Dit vak is veel te leuk en ik zie nog zo veel uitdagingen op lange termijn maar eigenlijk is het een dagelijkse uitdaging en verrassing.”

      

Door: Jules Wilhelmus
Gepubliceerd in MRF Circulaire, februari 2021