Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Met de komst van de Omgevingswet is de manier veranderd waarop bedrijven worden aangewezen als meldingsplichtig. Dat was nodig omdat de Omgevingswet uitgaat van milieubelastende activiteiten, in plaats van inrichtingen. Het uitgangspunt bij deze wijziging was een beleidsneutrale overgang. Dat betekent dat er geen, of zo min mogelijk, wijzigingen zijn ten opzichte van de oude situatie. Partijen die eerder aan het LMA moesten melden, moeten dat in de nieuwe situatie ook. En andersom.

Om te bepalen of uw bedrijf meldingsplichtig is, kunt u gebruik maken van een stroomschema op www.lma.nl. Hierin is de aanwijzing van de meldverplichting opgenomen, zoals die per 1 januari 2024 is omschreven. Het melden van afval kan elektronisch met behulp van AMICE (via XML van eigen software of via webportal) of per post. AMICE staat voor Afval Meldingen Informatie en Communicatie Elektronisch. In deze database worden de ontvangsten en afgiften van afvalstoffen via meldingen vastgelegd. De meldgegevens worden beschikbaar gesteld aan overheden voor toezicht, handhaving en beleidsdoeleinden.

Problemen met het melden in AMICE
Van onze leden ontvangen wij signalen dat omgevingsdiensten actief controleren op de juistheid van de ingevoerde data in AMICE. Er blijken namelijk veel fouten in LMA-data te zitten. Enerzijds door fouten bij de invoer door de melder, anderzijds is gebleken dat binnen LMA de oorspronkelijk gemelde data niet overschreven worden door nieuw ingestuurde data. Dit komt doordat LMA alle data koppelt aan de eerste invoer. Dus afvalstroomnummer, Euralcode en verwerkingscode.

Voorbeeld: Bedrijf X meldt een levering met een afvalstroomnummer, Euralcode en verwerkingscode. Deze gegevens worden vastgelegd door LMA. Bedrijf X besluit bij een volgende levering van exact hetzelfde materiaal en dezelfde locatie van herkomst het betreffende materiaal anders te verwerken en wijzigt netjes de verwerkingscode. De levering wordt door bedrijf X bij het LMA gemeld onder hetzelfde afvalstroomnummer, Euralcode en de gewijzigde verwerkingscode. Bedrijf X ontvangt na melding een bericht van LMA dat de melding correct is, en dat deze zal worden verwerkt. Achteraf blijkt dat LMA niet de oude verwerkingscode heeft overschreven, waardoor de nieuwe gemelde verwerkingscode nergens is terug te vinden. Dit wordt door omgevingsdiensten gezien als een overtreding die zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kan worden aangepakt.

Hoewel bedrijf X achteraf de data kan opvragen uit AMICE zou het wenselijk zijn als de data zoals gemeld bij LMA daadwerkelijk worden vastgelegd. Bedrijf X heeft voor de melding alle gegevens op juistheid gecontroleerd en het zou niet nodig moeten zijn het LMA hierop achteraf te moeten controleren. De melding is immers afgehandeld en goedgekeurd door het LMA.

Sinds 1 oktober 2022 moet worden gemeld met een handelsregisternummer in plaats van het bedrijfsnummer. Ook hier gaat het wel eens fout, want dit mag namelijk geen KvK nummer zijn van een vestiging, maar moet van de onderneming/hoofdvestiging zelf zijn.

Gerda Kerkhof
Gepubliceerd in de MRF Circulaire juli 2024