Van Pelt Recycling in Ridderkerk profileert zich welbewust als full-service elektronicaverwerker. Directeur Jan-Willem Dekker: “Ik wil als eindverwerker relevantie hebben in de keten.” Waarde toevoegen, dat is wat Van Pelt Recycling doet, stelt Dekker: “Die waarde zit onder andere in onze kennis. Wij weten welke materialen in een computer zitten en zijn in staat visueel te bepalen wat er aan edelmetalen op een printplaat zit.”
Met die kennis gaat Van Pelt de markt op: “Wij vertellen onze klanten – metaalrecyclers en afvalbedrijven - exact wat die materialen zijn en wat je ermee kan doen. Er is veel onwetendheid over afgedankte elektronica – wat betreft producten en als het gaat om de regelgeving. Als lokale speler in de recyclingbranche mis je vaak de expertise en ontbreekt het inzicht in de waarde. Ga je het weigeren? Of kijk je welke afnemer je verder kan helpen?”
Concurrent
Van Pelt Recycling is sinds vijf jaar actief en verwerkt vijf- tot zesduizend ton elektronica per jaar; van componenten tot een server tot mobieltjes. Jan-Willem Dekker: “Ik wil eindverwerker zijn, relevantie hebben in de keten. Elk mens is een deel in deze keten; onze grootste concurrent is de afvalbak. Want dan moet je voor nieuwe grondstoffen weer de mijnen in – met alle vervuiling en sociaal onwenselijke situaties. Dit is ook een duurzaamheidsverhaal. Daar ligt ook onze intrinsieke motivatie om vijf jaar na de start van ons bedrijf op te treden als full service elektronicaverwerker.”
Handmatig
De printplaten die Van Pelt verwerkt, gaan naar smelters in Europa en daarbuiten. Jan-Willem Dekker: “We depollueren en vermonostromen de platen. In een printplaat zitten gemiddeld zo’n vijftig metaalsoorten, waarvan de vijf meest voorkomende eruit worden gehaald: koper, palladium, goud, zilver en platina.” Opmerkelijk: Van Pelt is afgestapt van alle machines om elektronica te verwerken: “Handmatig halen we meer waarde uit een product. Dat doen we met vijftien mensen vast in de demontage/sortering en tien in de sociale werkplaats van Pelt Urban Mining.”
Grotere stromen
En over vijf jaar, waar staat de Ridderkerkse recycler dan? Dekker: “Onze bottleneck is hoe logistiek en commercie elkaar bijbenen. De printplaten hebben zich ontwikkeld naar steeds grotere stromen - meer mensen hebben een apparaat met een printplaat - en met steeds minder waarde; de producenten kunnen in hun apparaten toe met steeds minder edelmetalen. We moeten spaarzaam zijn in wie we benaderen, anders kunnen we ons service- en kwaliteitsniveau niet blijven bieden. We gaan gedoseerd doorgroeien.”
Tekst: Hans Fuchs - Beeld: Van Pelt Recycling
MRF Circulaire juli 2024