IJzer- en Schroothandel BV in Putten & Pennings Kabel- en Metaalrecycling.
IJzer- en Schroothandel BV in Putten
Een staaltje vakmanschap Aan de rand van Putten vind je het nog jonge bedrijf IJzeren Schroothandel BV, dat in de afgelopen drie jaar een stevige marktpositie heeft verworven. “IJzer- en Schroothandel BV is niet zomaar een naam op ons pand en onze banners langs de weg; het staat voor vakmanschap, fair zakendoen en toewijding aan duurzaamheid”, zegt bedrijfsleider Luc Hamstra.
Met jarenlange ervaring in de branche hebben Luc Hamstra en Elmer Kostwinder hard gewerkt aan hun positie als betrouwbare partner voor zowel bedrijven als particulieren. De ontvangst met koffie en koek is buitengewoon hartelijk en amicaal; ze branden direct los. Elmer, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten opent: “Een van onze belangrijkste USP’s is onze persoonlijke aanpak. Ons hele team staat bekend om zijn vriendelijkheid en expertise, waardoor cliënten of de vrachtwagenchauffeurs zich direct thuis voelen bij ons. Of het nu gaat om bulkhoeveelheden metalen of als je als particulier wat oud ijzer wilt inleveren, bij ons ben je aan het juiste en vooral betrouwbare adres. In ieder geval is er altijd koffie, aangereikt door Irene en Leonie, die samen de particuliere inname voor hun rekening nemen.”
IJzer- en Schroothandel BV in Putten IJzer- en Schroothandel BV verwerkt jaarlijks zo’n 40.000 ton met acht vaste medewerkers en een aantal oproepkrachten voor de sorteerlijn. Het bedrijf is onderdeel van de Vierhouten Groep, een conglomeraat van bedrijven actief in allerlei grondstoffen. En dat is ook een belangrijke USP volgens Elmer: volop synergie in de Groep en een dynamische pool van medewerkers. “O ja, en we zitten in het midden van het land, aan de snelweg A28.” Waar Elmer (34) het aanstekelijke enthousiasme van de commerçant uitstraalt, is de nog jonge Luc (23) van kinds af aan gegrepen door de wereld van metaal en recycling: “Niks mooier dan dat!” Elmer kan het niet nalaten om te zeggen dat Luc’s vriendin dit ook te lezen krijgt… Dus Luc vult aan met een grote smile: “en mijn vriendin natuurlijk!” Luc leidt het bedrijf en geeft blijk van een gezonde handelsgeest als ik wijs op een megagrote bult oude metalen op het buitenterrein. “Daar moet je prijstechnisch strategisch mee omgaan, het gaat er pas uit als de prijs op het niveau is dat ik er graag voor wil hebben.” Dat daar wel eens discussie over is kunnen beide ras-ondernemers niet ontkennen, maar ze houden van het spel.
Aan de sorteerband wordt door zes mensen druk gewerkt en buiten liggen grote hoeveelheden van allerlei soorten kabels die verwerkt worden in de geavanceerde kabelshredder- installatie. “Het terrein moet netjes ogen, dan weet iedereen die hier komt direct waar wij voor staan.” Ook voor beiden geldt dat een circulaire economie, een zo beperkt mogelijke CO2-uitstoot en footprint aan de basis liggen van het bedrijf. Dat vinden we erg belangrijk, maar ook onze eigen reputatie en die van de sector, onze uitstraling is netjes en betrouwbaar, eerlijk duurt het langst zeg maar. Het lidmaatschap van de MRF onderstreept dat nog eens extra wat ons betreft”.
Over de toekomstige plannen laten ze zich wijselijk niet uit, maar aan alles is af te leiden dat dit nog maar het begin is.
Pennings Kabel- en Metaalrecycling
13 jaar van toewijding aan duurzaamheid en innovatie
In het Brabantse Uden staat een bedrijf dat niet alleen oude metalen verwerkt, maar ook een positieve impact heeft op de gemeenschap en het milieu. Pennings Kabelen Metaalrecycling, opgericht door Faas en Karolien Pennings, viert dit jaar zijn 13-jarig jubileum. Een reis die begon in 2010, toen Faas de sprong waagde van een handelsbedrijf in gebruikte houten meubelen naar de wereld van de ijzerhandel. Toen Faas de overstap maakte, zag hij niet alleen een zakelijke kans, maar ook een kans om een verschil te maken. “We wilden iets doen dat niet alleen winstgevend was, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk”, legt Faas uit. En zo begon het avontuur van Pennings, met een missie om bij te dragen aan een circulaire economie en een schonere toekomst.
Tegenwoordig zijn er 15 mensen voltijds werkzaam bij Pennings. Het bedrijf heeft een hoog kennisniveau en biedt een totaaloplossing voor de verwerking van ferro en non-ferro metalen. Als we buiten rondkijken wordt trots gewezen op de naam Pennings op de gevels van het pand. Het herbergt een grote verwerkingshal met onder andere een geavanceerde installaties voor specialiteiten als kabelstrippen en -shredderen, het paradepaardje van het huis.
“We waren nog maar net begonnen toen ik een ernstige beenbreuk opliep.” Was dat een geluk bij een ongeluk? “Ja, eigenlijk wel”, zegt Faas. “Want in het jaar van herstel ontwikkelden Karolien en ik de toekomstbestendige blue print voor ons jonge bedrijf: businessplan, marktverkenning, inkoop, opleidingen en vergunningen hebben we van meet af aan professioneel aangepakt.” Het bedrijf begon bescheiden, maar met vastberadenheid en hard werken groeide het gestaag. Het duo was niet bang om risico’s te nemen en nieuwe technologieën te implementeren. “We investeerden in geavanceerde Pennings Kabel- en Metaalrecycling machines en processen om ervoor te zorgen dat we op de meest efficiënte en milieuvriendelijke manier materialen konden recyclen”, zegt Karolien trots. Daarna nam het een vlucht, ook internationaal, die doorgroeide tot inmiddels een groot relatienetwerk. Een van de speerpunten van het bedrijf is dan ook het bouwen van sterke relaties met cliënten en leveranciers. “We geloven in transparantie en open communicatie. Dat heeft ons geholpen om duurzame partnerschappen op te bouwen”, zegt Faas. Alles bij Pennings ademt trouwens professionaliteit, ook wat betreft de veiligheid met cash geld, dat de klant met een ticket uit de beveiligde betaalautomaat haalt.
Terwijl Pennings Kabel- en Metaalrecycling zijn 13-jarig jubileum viert, kijken Faas en Karolien met trots terug op de reis tot nu toe. “Het is niet altijd gemakkelijk geweest, maar het is de moeite waard om te weten dat we naast het voeren van een florerend bedrijf ook een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst,” zegt Faas. “Kortom, onze toewijding aan duurzaamheid, innovatie, wereldwijde aanwezigheid en klantgerichte benadering maken ons uniek in de metaalrecyclingindustrie.” In de nabije toekomst wil Pennings zich nog meer toeleggen op bijzondere metalen, met een focus op het vergroten van het volume in hun specialisme: aluminium en ook kabels. Op de vraag of de beide nog jonge zoons ooit de zaak overnemen is het antwoord eensluidend: “Als ze daar net zoals wij hun passie in vinden, dan is het prima.” Pennings blijft voortdurend op zoek naar innovaties en reductie CO2-uitstoot. Het initiatief van de zoons om bomen aan te planten in samenwerking met Trees For All werd dan ook stevig omarmd. Kortom: Metaal met een ijzersterk verhaal!
Paul Vermeij
Gepubliceerd in de MRF Circulaire van december 2023