Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Sinds 30 juni haalt Jansen Recycling Group in Dordrecht een groot deel van zijn stroom van het dak. Het metaalrecyclingbedrijf nam 3816 zonnepanelen in gebruik die het installeerde op de grootste bedrijfshal van zijn werf. CEO Klaas Jansen: “Ons grotere doel is CO2-neutraal worden.”

Met die dik 3800 nieuwe zonnepanelen erbij, heeft de Jansen Recycling Group in Dordrecht in totaal 4288 zonnepanelen in gebruik die groene energie produceren. Die duurzaam opgewekte stroom is goed voor zo’n 40 procent van het totale energieverbruik van het MRF-lid en zorgt voor een jaarlijkse reductie van 700 ton CO2-uitstoot.

De nieuwe PV-panelen op Hal 4 alleen al wekken 1,5 miljoen kilowattuur op. Dat is genoeg om vijfhonderd huishoudens een jaar van stroom te voorzien, zo vertelde directeur Klaas Jansen bij de feestelijke ingebruikname van de zonnepanelen op 30 juni jongstleden. De Jansen Recycling Group gebruikt die groene stroom onder meer voor zijn elektrische stationaire kranen. In het weekeinde levert het bedrijf stroom terug aan het net. Het streven van de Jansen Recycling Group is om op andere bedrijfsloodsen nog meer zonnepanelen te plaatsen.

Op naar een circulaire economie
Voor Klaas Jansen zijn het stappen op weg naar ‘de wereld zoals hij bedoeld is’, zo vertelde de CEO van de Jansen Recycling Group: “Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de aarde, de wereld en de mens. Dat hebben wij al van onze ouders zo meegekregen.” Dat bewustzijn heeft de de metaalrecycler omgezet in een route naar een circulaire bedrijfsvoering. Jansen: “Ons grotere doel is om CO2-neutraal te worden. Dit bedrijf begon als de zaak van een ouderwetse oud-ijzerboer en nu zijn we toonaangevend voor de circulaire economie.” Dat streven naar circulariteit werd geroemd door de Dordtse wethouder Tanja de Jonge van duurzaamheid, klimaat, energie en milieu. De Zuid-Hollandse gemeente wil in 2040 klimaatneutraal zijn. De Jonge: “Dat kunnen wij niet alleen. Daar heeft de stad ondernemers zoals jullie voor nodig. Dit familiebedrijf is een voorbeeld voor onze gemeente en voor andere bedrijven in Dordrecht.” De Jansen Recycling Group zit sinds 2012 op bedrijventerrein Duivelseiland in Dordrecht. Daar recyclet het bedrijf jaarlijks 500.000 ton metaalafval. Het familiebedrijf bestaat sinds 1930.

Hans Fuchs
Gepubliceerd in de MRF Circulaire oktober 2023