Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Het artikel in onze laatste MRF Circulaire over de sterke toename van het aantal branden door lithium-ion batterijen heeft tot veel reacties geleid. Zowel binnen als buiten de sector. Daar ben ik blij om. Hoe groter de aandacht, des te meer bewustwording er ontstaat bij de mensen buiten de afval- en recyclingsector. Dat men beseft hoe gevaarlijk batterijen en zeker die lithium-ion batterijen en accu’s zijn, als ze niet op de juiste wijze worden afgedankt.

Ook bij herplaatsing via de social media-kanalen laaiden de discussies keer op keer weer op. Met name de stelling ‘batterijen zijn het nieuwe asbest’ deed de gemoederen hoog oplopen. Hoe kan je die vergelijking nu maken? In een discussie heb ik toegelicht dat in mijn ogen de vergelijking met asbest terecht is. Asbest zagen we ooit ook als een zegen. Net als de lithium-ion batterijen nu. En vooralsnog sluit vrijwel iedereen zijn/haar ogen voor de gevaren ervan. Daar moet verandering in komen. Als een vergelijking met asbest mensen wakker schudt, dan kan ik daar prima mee leven....

Na elke brand bij een recyclingbedrijf is er wel weer een roep - met name vanuit provincies - om voor afval- en recyclingbedrijven een verplichte financiële zekerheid in te voeren, opdat provincies niet voor de schade opdraaien. Je zou denken dat het voor iedereen nu wel duidelijk zou moeten zijn dat zo’n borgstelling slechts leidt tot nog meer lasten voor de recyclingbedrijven, en ons geen stap verder brengt naar de oplossing van het probleem. Gelukkig groeit het besef bij steeds meer partijen - beleidsmakers, handhavers, maar ook bij verzekeraars - dat het niet ons probleem mag blijven, maar dat de verantwoordelijkheid op een andere plek moet komen te liggen.

Kort voor de zomervakantie zat ik samen met een MRF-lid rond de tafel met verzekeringsmaatschappijen en de directie van de Bond van Verzekeraars. Het was goed om te zien dat ook verzekeraars mee willen denken over mogelijke oplossingsrichtingen. Gelet op de enorme stijging van het aantal batterijen in steeds meer toepassingen kom ik steeds meer tot de overtuiging dat we alleen met draconische maatregelen het tij nog kunnen keren. Invoering van een statiegeldregeling is naar mijn mening uiteindelijk de enige echte oplossing die afdoende kan werken. Dat is verantwoordelijkheid nemen. We hebben hier immers niet alleen te maken met een milieuprobleem, maar meer nog met een veiligheidsprobleem….

Hans Koning

directeur MRF

Gepubliceerd in de MRF Circulaire van oktober 2022