Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

‘’De perfecte storm ontstaat als allerlei ontwikkelingen tegelijk samenkomen, en – na een moment van bedrieglijke kalmte- leiden tot een enorme uitbarsting. Als je ziet wat er aan donkere wolken op de metaalrecyclingwereld afkomt, dan is het hoogste tijd om de lading even stevig vast te sjorren’’. 

De markt stagneert, maar aan alle kanten pakken de steeds donker wordende wolken zich samen. De oorlog in Oekraïne en de ophopende gevolgen met alle door sancties en handelsembargo’s sterk stijgende productieen transportkosten, de krapte op de arbeidsmarkt, stijgende inflatie, en steeds maar neerwaarts bijgestelde economische vooruitzichten. En dat is nog maar het speelveld dat voor ieder willekeurig bedrijf geldt.

Kijk je specifiek naar onze branche, dan zie je nog een paar extra donderbuien naderen. De branden in onze sector, veroorzaakt door lithium-ion-batterijen, brengen steeds meer ondernemers tot wanhoop. Wetende dat deze alleen maar zullen toenemen, als er geen draconische maatregelen worden genomen. Dan het DOR-register. Dit dreigt een onwerkbaar bureaucratisch gedrocht te worden, als Justitie niet tegemoetkomt aan onze bezwaren op het wetsvoorstel, en het voorstel aanpast

De dreigende exportrestricties als gevolg van de EVOAherziening. Geen Europarlementariër lijkt nog te willen begrijpen hoe desastreus de gevolgen zullen zijn voor de circulaire economie, als geen onderscheid wordt gemaakt in het voorstel tussen afval en hoogwaardige recyclingstromen. Metalen met chroom-6 coating. Deskundigen stellen dat er geen enkel risico is om deze materialen in gewone staalovens te recyclen. Het weer-houdt kwaliteitsmedia niet om zonder enige research te spreken van ‘giftig staal’. Vandaag zijn het metalen met chroom-6 coating, maar welk metaal is morgen aan de beurt?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de acties van banken om het gebruik van contant geld te ontmoedigen. Zij lijken het ondernemen in de metaalrecycling zo lastig mogelijk te willen maken. Met een aanpak van specifieke witwasrisico’s heeft dit niets meer te maken.

Als ‘Circulaire economie in de Praktijk’ verdient onze branche alle support om optimaal te kunnen ondernemen en te innoveren. De werkelijkheid is helaas anders. Dan heb je de ingrediënten voor de perfecte storm wel bij elkaar. Laten we gezamenlijk er keihard aan werken om de naderende storm door te komen. En ervoor zorgen dat deze uitmondt in een frisse wind. Want dat laatste is hard nodig….

Bron: MRF Circulaire juli 2022