Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Laan van Nieuw Oost Indië 131 2593 BM Den Haag Postbus 85645 2508 CH Den Haag
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Met ruim 150 live bezoekers en 100 deelnemers die elders via het scherm meekeken, mag worden gecon- stateerd dat het Nationaal Recycling Congres populair is. En de hooggespannen verwachtingen werden realiteit: een goede discussie met de voorzitters van de 4 leden van het Nationale Recycling Forum en een aantal sterke presentaties van koplopers uit de sector.

 

 

  

Van links naar rechts: Mariska Boer van vereniging VHT (textiel recycling), Gerard Nijssen van vereniging FNOI (papier recycling), Ben Kras van vereniging NRK (kunststof recycling), Willeke Ketting van vereniging MRF (metaal recycling)

 

Onder leiding van weervrouw Helga van Leur, kregen de vier voorzitters alle ruimte om te vertellen wat hun persoonlijke en zakelijk dromen zijn. En die zakelijke dromen gingen vooral over de verwachtingen die zij hebben van het ministerie. Alle vier vertegenwoordigen een specifieke

recycling sector; alle vier zijn ze actief in een familiebedrijf en alle vier hadden ze ongeveer gelijkluidende verzoeken voor de overheid: reguleer ons als grondstof, niet als afval en verplicht producenten meer recyclaat te gebruiken en zorg dat producenten design4recyling eindelijk eens in de praktijk brengen. Natuurlijk waren ze ook eensgezind in hun trots op hun sector: ‘voor een circulaire economie is recycling cruciaal, daarom verdienen we de juiste behandeling door de overheid’. Die overheid werd door Peter Henkes vertegenwoordigd die op het laatste moment zijn zieke collega Hagar Ligtvoet verving. Precies op tijd, maar met weinig tijd voor voorbereiding, droeg Peter Henkes buitengewoon soepel haar speech voor. Alsof hij de speech over het overheidsbeleid zelf had geschreven. De zaal luisterde met aandacht en respect. Toegegeven: hij kon veel positieve ontwikkelingen melden: de overheid is trots op de Nederlandse recyclingsector; er zijn subsidiepotten beschikbaar; de overheid koopt circulair in en het LAP heet nu het Circulair materialenplan. Heel goed en wel, maar secundaire grondstoffen worden nog steeds als afval gereguleerd en niet als grondstoffen. Henkes: “Het fundament is er, maar er het beleid moet scherper en concreter en nog dit jaar nodigen wij de recycling sectoren uit voor overleg”. Voorwaar, niet slecht!

Na de –volgens velen- dynamische en leerzame presentaties van de koplopers, sloot milieueconoom Mathijs Bouman de dag af met een presentatie over de knellende aanvoer van materialen, inclusief metalen. Hij benadrukte dat een goed functionerende circulaire economie maar liefst 9 Mton (=9.000 miljoen kilo) CO2 bespaart door recycling en hergebruik.

 

 

Peter Henkes van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | Mathijs Bouman, journalist en econoom | Voormalig meteoroloog Helga van Leur

 

 

Dit was het tweede Nationale Recycling Congres: de eerste zonder live publiek en deze tweede in hybride vorm. Het feit dat honderden mensen aan beide congressen hebben deel genomen bewijst dat er behoefte is om de gezamenlijke boodschappen van de recyclers te verdiepen en uit dragen. En elkaar te ontmoeten. Op naar het derde congres dus!

 

 

Jules Wilhelmus

Bron: MRF circulair april 2022