Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Terwijk k dit schrijf, hebben we net een paar dagen terug het Nationaal Recycling Congres georganiseerd. We kunnen terugkijken op een geslaagd event waarin we als recyclingsectoren een heldere boodschap hebben kunnen afgeven richting beleidsmakers en politiek. Mocht u er niet bij zijn geweest, dan heeft u wat gemist. Er waren ruim 150 deelnemers aanwezig bij het Congres in de Fokker Terminal. En nog zo’n 100 personen online. Zeker niet slecht, maar we hadden best met meer kunnen en mogen zijn. Wat ik mijn vorige column schreef: het is belangrijk om met zijn allen een helder en krachtig signaal af te geven naar politiek Den Haag. Onze boodschap is duidelijk: wij zijn de Circulariteit in de Praktijk, innovatief en weten wat nodig is om die circulariteit te bereiken. Laten we dan op zulke momenten door onze aanwezigheid die kracht ook in onze aantallen laten doorklinken.

Van circulariteit naar het Digital Opkopers Register is een enorme sprong, maar wel de realiteit waar we als metaalrecyclingsector mee te maken hebben. Een wetswijziging ligt voor aan de Tweede Kamer om DOR nu landelijk in te voeren. Als je bekijkt hoe de eerste voorstellen eruit zagen, dan hebben we als MRF al veel bereikt om het digitaal opkopersregister van een totaal onwerkbaar gedrocht naar het huidige voorstel te krijgen. Talloze besprekingen met Justitie en politie hebben daarbij zeker vruchten afgeworpen. En niet te vergeten de rechtszaken tegen DOR die we samen met leden hebben gevoerd. Maar ook de huidige voorstellen bevatten nog onderdelen die het voor een professioneel metaalrecyclingbedrijf problematisch maken om aan deze wetgeving te voldoen. Belangrijk kritiekpunt van de MRF is de verplichte bewaartermijn van 5 werkdagen bij inkoop van als diefstalgevoelig bestempelde voorwerpen. Dat is ongetwijfeld goed te doen voor juweliers en opkopers die goederen per stuk krijgen aangeboden, maar in veel gevallen onmogelijk en zelfs in strijd met de milieuvergunning voor metaalrecyclers, die veelal niet in stuks en kilo’s krijgen aangeleverd, maar in bulk en tonnen. Dat is de reden dat wij erop hebben gehamerd de DOR- verplichtingen voor metaalrecyclingbedrijven te beperken tot de contante inkoop van particulieren. Dan heb je ook de stroom te pakken waar mogelijk risico’s zitten dat er ooit ergens gestolen materiaal tussen zit. Daar zullen wij ook op blijven hameren richting Kamerleden. Het gaat spannend worden de komende maanden...

Hans Koning
Directeur MRF 
 
Bron: MRF Circulair april 2022