Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

De Europese Commissie nam in maart 2020 het Circular Economy Action Plan (CEAP) aan. Het doel was duurzame groei te bevorderen. Recycling kreeg in het plan een vitale rol. In de herziene Waste Shipment Regulation (WSR) wordt de export van afvalstoffen echter anders beoordeeld. Dat stelt EuRIC teleur. 

 

Dag Emmanuel, wat is er gaande?

Het CEAP richt zich onder andere op de export van problematische, milieubelastende afvalstromen en illegale vrachten. In de WSR wordt de export van afval aan banden gelegd. De Europese Commissie heeft zich in november 2021 bij de herziening van de WSR niet alleen op problematisch afvalstromen gericht, maar ten onrechte ook op de waardevolle stromen zoals schroot en metalen. Daarbij heeft de Commissie het CEAP anders geïnterpreteerd dan het bedoeld was. 

Waarom is dat verkeerd?

Het is in strijd met de circulaire gedachte als we hoogwaardig gerecyclede grondstoffen als probleemstoffen zien in plaats van als secundaire grondstof. Belemmerende maatregelen doen de zaak geen goed.

Welk standpunt neemt EuRIC hierbij in?

EuRIC pleit er al sinds 2018 voor de wereldwijde handel in hoogwaardige secundaire grondstoffen niet te belemmeren. Dat is volgens ons een WSR die eenvoudige en onbelemmerde export van groene lijst stoffen mogelijk maakt. We streven naar een vrije en faire handel in secundaire grondstoffen om de concurrentiepositie van de Europese recycling industrie te waarborgen. We pleiten daarbij voor het stimuleren van het gebruik van deze stoffen in productieprocessen. 

Wat is de volgende stap?

Het voorstel tot herziening van de WSR zal worden behandeld in het Europese Parlement en in de Europese Raad. De lobby EuRIC wordt geïntensiveerd. De herziene WSR moet zich vooral richten op de aanpak van problematische en illegale afvaltransporten.

Wat is je conclusie?

Er is werk aan de winkel. De Europese Commissie houdt zich niet aan de uitgangspunten zoals gesteld in het CEAP door de export van schroot en metalen ook op de schop te nemen. EuRIC zal de boodschap duidelijk overbrengen bij het Europees Parlement en de Europese Raad. Fair play bij de export van staalschroot en andere metalen is van essentieel belang voor de circulariteit!