Even Bellen met Brussel: Europarlementariërs: verminder de inzet van primaire grondstoffen zet in op secundaire grondstoffen uit recycling.
We bellen met onze vertegenwoordiger in Brussel, Emmanuel Katrakis van EuRIC, over een actuele Europese kwestie. Emmanuel heeft positief nieuws, het tij in Brussel lijkt te keren!
Emmanuel, je hebt goed nieuws!
Onlangs publiceerde EuRIC haar strategische plannen voor de metaalrecycling sector. We belichten hierin hoe belangrijk het is dat de metaalindustrie verduurzaamt Behalve de opsomming van veel feiten en data, komen de voor ons bekende voordelen van recycling (besparing van energie, grondstoffen en minder CO2 uitstoot) terug.
Waarom is dat belangrijk?
We hebben er al eerder over gesproken, maar men vergeet tijdens publieke debatten vaak dat er wereldwijd altijd al metaalrecycling was, is en zal zijn. Dat vereist ruim baan voor vrije en duurzame handel. De metaalproductie in Europa is al afgenomen als gevolg van de hevige concurrentie van met name Aziatische productie en door de belemmerende complexe EU-wetgeving. Hierdoor is er nauwelijks stimulans (zoals een schroot- of milieubonus) om secundaire grondstoffen in te zetten tijdens productieprocessen.
Goed dat EuRIC hierop inzet. Wat gebeurt er verder?
Op 26 januari jl. heeft het Europees Parlement gestemd over de INI (initiatiefverslag: voorstel van onderwerp) ‘Actieplan circulaire economie’, geleid door de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema. Het parlement wil graag stimulerende Europese wetgeving zien om primair grondstoffengebruik tijdens productie te verminderen. Er werd wederom benadrukt dat er grotere hoeveelheden secundaire grondstoffen bij productie moeten worden ingezet en dat ‘design for recycling’ serieus moet worden genomen!
Dat klinkt ons als muziek in de oren!
Het was inderdaad niet eerder zo ‘groen’ in Brussel. Maar tegenover de groene ambities waarin wij een sleutelrol spelen, staan de internationale concurrentie, het niet nemen van verantwoordelijkheid door producenten en de nodeloos ingewikkelde wet- en regelgeving. Het is hoog tijd dat iedereen zich achter de “groene ambities” schaart en problemen daarbij met respect voor elkaars positie oplost. Wishful thinking? Nee, het is gewoon een kwestie van verplichtingen nakomen. Wij zijn er klaar voor!
Artikel uit de MRF circulaire editie februari 2021