Elk MRF-lid moet worden gecertificeerd op basis van het MRF-Keurmerk om lid te mogen worden. Vervolgens moet elk jaar deze toetsing worden herhaald om lid te mogen blijven.
Steeds meer opdrachtgevers willen daarom uitsluitend met metaalrecyclers werken die het MRF-Keurmerk hebben. Ook banken vragen hier naar, voordat een nieuwe rekening kan worden geopend. Met het Keurmerk demonstreren de bedrijven dat zij zich aan de wettelijke eisen houden, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en van arbeidsomstandigheden.
Bedrijven met het MRF-Keurmerk moeten jaarlijks worden getoetst door een Certificerende Instelling (CI) die een samenwerkingsovereenkomst met de MRF heeft getekend. De volgende Certificerende Instellingen zijn momenteel opgenomen in het Register van Certificerende Instellingen.
Het MRF Keurmerk is een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan de Stimuleringsregeling E-Waste.
Stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien u meer wilt weten over het MRF-Keurmerk en het certificaat Erkend Duurzaam.
Het MRF Keurmerk is ook een goede basis voor het certificaat Erkend Duurzaam. Met het certificaat Erkend Duurzaam laten bedrijven zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In veel inkoopvoorwaarden wordt dat certificaat verplicht gesteld.
Inhoud MRF Keurmerk
Het inhoudelijke gedeelte van de MRF Keurmerkregeling beslaat een zestal hoofdstukken:
Algemeen – vergunningen en administratieve organisatie
Middelen – bedrijfsruimte, machines, transportmiddelen en personeel
Inkopen en Verkopen – eisen aan toeleveranciers en afnemers/eindverwerkers
Productie en Transport – beheersing proces en (grensoverschrijdend) transport
ARBO – RI&E, plan van aanpak & hygiënemaatregelen
AEEA – inname, opslag, levering E-Waste
De eisen in de verschillende hoofdstukken van het Keurmerk zijn met elkaar verbonden. Al deze bepalingen zorgen er voor dat structureel de zorg voor kwaliteit, arbo en milieu in de bedrijfsvoering is opgenomen.
Dat geldt ook voor de inzameling, op- en overslag van E-waste.
De voorwaarden en procedures om dit op een goede en controleerbare wijze te kunnen organiseren, is in hoofdstuk 4.6 in een aantal voorschriften vastgelegd. Hiermee wordt het E-waste letterlijk in goede banen geleid.
4.6.1. AEEA – Acceptatie en Ontvangst
4.6.2 AEEA – Opslag en Overslag
4.6.3 AEEA – Borging en Monitoring
Samen borgen al deze voorschriften en procedures dat het ingezamelde E-waste onbeschadigd terecht komt bij de aangesloten Erkende verwerkers.
De norm van het MRF Keurmerk vindt u hier
De Checklist van het MRF Keurmerk vindt u hier
Certificerende Instellingen
Jaarlijks toetst een onafhankelijke Certificerende Instantie of het Keurmerk gecertificeerde metaalrecyclingbedrijf zich aan alle regels en afspraken houdt. Een zevental erkende certificeringsinstellingen is gerechtigd om het MRF Keurmerk te toetsen.
Certificaat
Een erkend metaalrecyclingbedrijf herkent u aan het Keurmerk certificaat en Keurmerk logo