Innovaties zijn de smeerolie van de vooruitgang. Ook in de metaalrecycling. Ter illustratie zo maar twee voorbeelden van wat de sector recentelijk bedacht om slimmer, sneller en beter te werken. In Sluiskil heeft Heros bij het verwerken van bodemassen tot secundaire grondstoffen sinds enige tijd de beschikking over een Epsilon M-scanner die non-ferro metalen nog beter scheidt. In Harderwijk zet Recycler Myne (voorheen Reukema) tegenwoordig AI en robots in om aluminiumschroot op legering te sorteren – in de eerste digitale recyclingfabriek ter wereld.
De metaalrecyclingbranche barst van de innovatiekracht. Die maakt de sector duurzamer, efficiënter, slagvaardiger en veiliger. Maar: op welke innovaties zitten metaalrecyclers het meest te wachten?
Strategische samenwerking
Bij Heros volgde de aanschaf van de scanner op een strategische samenwerking met technologiebedrijf Stage Gate 11. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het detecteren, identificeren en kwantificeren van metalen met behulp van hun Delta R-sensor. Daarmee kunnen metalen nauwkeurig worden gescand en geïdentificeerd, waardoor Heros waardevolle inzichten krijgt in hun materiaalstromen, zo stelt het bedrijf in Sluiskil. Ook Myne koos voor samenwerking - met de TU Delft. Die samenwerking begon in 2015, toen Reukema de TU vroeg om gezamenlijk een nieuwe sorteertechnologie te ontwikkelen die kan wedijveren met goedkope manuele sortering in Azië. Inzet: een toekomst waarin dat sorteren in eigen huis gebeurt en bijdraagt aan de transitie naar een circulaire economie in Nederland. Uitkomst van de samenwerking is de zogeheten Xortertechnologie, waarop de fabriek in Harderwijk nu daadwerkelijk draait. Met de Xortertechnologie werd Myne finalist voor de Koning Willem I prijs voor duurzaam ondernemerschap. De jury prees de technologie, die de CO2-voetafdruk van gerecycled metaal minimaliseert tot 5% van die van nieuw gewonnen metaal: “Europa heeft dringend bedrijven nodig zoals Myne om bestaande metalen te behouden en deze op hoogwaardige wijze te hergebruiken.”
Waar ligt de grootste winst?
Vaak zijn innovaties meer evolutie dan revolutie; geen wereldschokkende nieuwe vondsten waarmee de sector grote stappen voorwaarts maakt, maar kleine verbeteringen van al bestaande slimme machines, producten en diensten. Die helpen de wereld vooruit, natuurlijk. Maar wat zijn de nieuwe vondsten waarmee de sector grote stappen voorwaarts maakt? Anders geformuleerd: waar in de branche liggen nog grote uitdagingen, waar zijn die grote slagen te maken? Waar lonkt de grote winst op het gebied van duurzaamheid, efficiency, veiligheid en andere terreinen?
Laat je horen!
Heb jij als metaalrecycler een mening over de innovatiekracht van de sector? Waar het beter kan of moet, of waar dankzij die innovatiekracht nu al geoogst wordt? Laat het de redactie weten, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tekst Hans Fuchs
MRF Circulaire juli 2024