Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Enkele weken terug hebben we de MRF-leden moeten berichten dat we niets meer kunnen doen in het dossier ‘metalen met chroom-6 coating’.

We zitten in Nederland met de Kafkaiaanse situatie dat hoogwaardig staal met een dergelijke coating niet meer kan worden gerecycled. Terwijl experts aangeven dat dit zonder enkel risico voor mens en milieu bij iedere metaalsmelterij kan worden omgesmolten in een gewone oven, is deze weg voor Nederland afgesneden. En wel om de volgende reden.

Enkele jaren terug werd met overheidssubsidie een prachtige oven gebouwd in het noorden van het land. Deze zou draaien op met asbest verontreinigd schroot. Perfect. Dit tonnage bleek echter onvoldoende om de oven draaiende te houden. Dus moest de oven op andere wijze worden opgevuld. Metalen met chroom-6 coating werd die aanvullende stroom. Chroom-6 had bij jarenlange verf- en schuurwerkzaamheden geleid tot ernstige gezondheidsklachten bij werknemers van de NS. Dus moest die stroom ook naar de PMC-oven, zo had men bedacht. Experts en de Europese Commissie vonden dit onzinnig, maar Nederland kwam met een beleidsregel om transport over de grens naar een Europese smelter in de praktijk onmogelijk te maken. Verwerking in Nederland zou formeel nog wel mogen bij Tata Steel, maar Tata wil niet nog meer negatieve aandacht en weigert de stroom. Alles moet dan naar PMC, maar PMC gaat alsnog failliet. Het gevolg is dat een waardevolle metaalstroom, die overal in Europa hoogwaardig wordt gerecycled zonder milieu- of veiligheidsrisico, in Nederland wordt gestort. Gestort, omdat Nederland doelbewust een juridische gevangenis heeft ontworpen en vervolgens de sleutel heeft ingeslikt. 

Het ministerie van IenW heeft het RIVM een jaar geleden opdracht gegeven onderzoek te doen naar de vraag of er nog chroom-6 uit de schoorsteen komt bij een gewone smelter, als je metalen met Chroom-6 coating hersmelt. Na een jaar is er nog altijd geen rapport; het RIVM kan geen antwoord geven op de vraag. Dus zit de boel nog steeds muurvast. Dat irriteert mij mateloos. Dat niemand het lef heeft dit probleem op te lossen dat men zelf heeft gecreëerd. In een tijd dat elk ministerie vol is van circulariteit, grondstoffenstrategie en grondstoffenschaarste, hebben diezelfde beleidsmakers een hoogwaardige grondstof doelbewust waardeloos gemaakt. En dat is waardeloos….

Hans Koning
Directeur MRF 

Gepubliceerd in de MRF Circulaire juli 2023