Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Laan van Nieuw Oost Indië 131 2593 BM Den Haag Postbus 85645 2508 CH Den Haag
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

De overheid steekt het niet onder stoelen of banken: hergebruik is altijd beter dan recycling. De FME suggereerde onlangs nog onze naam aan te passen: Metaal Recycling en Hergebruik Federatie. Gaan we niet doen. Omdat hergebruik al core business is van al onze leden. Recycling leidt immers altijd tot hergebruik van grondstoffen.

Natuurlijk: hergebruik van materialen moet ook stevig worden gestimuleerd, maar dat is in de praktijk lang niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld: een oude stalen balk kan na de sloop van een gebouw niet zo maar in een nieuw gebouw worden geplaatst. Die balk moet immers voldoen aan technische specificaties en certificering.

Wat mij betreft mag de overheid hergebruik stimuleren. Dat beschouw ik als een steun in de rug voor onze sector. Tegelijkertijd vind ik dat de overheid recycling beter moet faciliteren: meer gerecycled materiaal in producten, minder wetgeving die is gebaseerd op argwaan en achterdocht. Onze wens recycling niet te hinderen maar te stimuleren blijf ik herhalen. Zo ook tijdens de onlangs gehouden branchedag van Lejeune over duurzaamheid; de aanwezigen reageerden instemmend. Het valt ook niet uit te leggen dat kopererts met 95% verontreiniging een grondstof is en koperschroot met veel minder dan 5% verontreiniging een afvalstof. Stimuleren van recycling zal resulteren in een duurzamer en meer onafhankelijk Nederland. En ook tot meer hergebruik. Daar hoeven wij onze naam echt niet voor te veranderen!

De MRF krijgt een steeds steviger fundament: er komen steeds meer nieuwe leden bij. Wij doen ons best om deze nieuwe leden persoonlijk welkom te heten en hen het MRF schild te overhandigen. Elk nieuw lid brengt nieuwe inspiratie en inzichten en versterkt de positie van de MRF als de belangenbehartiger van onze sector.

In dit nummer van Circulaire kunt u nog eens lezen hoe het nu zit met DOR. Na jaren van gesprekken zitten we nu in de eindfase en is het laatste woord aan de politiek. Wij hebben hen uitgebreid uitgelegd wat onze redelijke wensen zijn. Ik hoop en verwacht dat Den Haag ze zal honoreren!

Willeke Ketting, voorzitter MRF
Gepubliceerd in de MRF Circulaire mei 2023