Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Fit for 55! Europa moet aan de slag. De Europese Commissie presenteerde een groot klimaatpakket om de uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent verlaagd te hebben. We bellen Emmanuel Katrakis van EuRIC, onze man in Brussel, erover.

 

 

Dag Emmanuel, wat betekent FIT FOR 55?

 

“Wees gerust: FIT FOR 55 is geen fitnessprogramma voor senioren! Het is wel een programma van de EU om de CO2-uitstoot in de EU in 2030 met minstens 55% te verminderen. Kortom: hoe krijgen we de EU fit genoeg om dit bereiken. Vandaar de naam.” 

Maar wat is het precies?

 

“Het FIT FOR 55-pakket bestaat uit een flink aantal voorstellen, die allemaal toewerken naar hetzelfde doel, namelijk: een rechtvaardige, concurrerende
en groene Europese economie in 2030 en daarna. Overheden, bedrijven en burgers kunnen en moeten allemaal hun bijdrage leveren. Als het nodig is wordt bestaande wetgeving ambitieuzer gemaakt en wordt nieuwe wetgeving voorgesteld. Het pakket maatregelen bestrijkt verschillende beleidsterreinen en economische sectoren: klimaat, energie en brandstoffen, transport, gebouwen, landgebruik en bosbouw. Er zal overigens heel nauwkeurig worden bekeken hoe effectief de verschillende maatregelen zijn: ze moeten echt bijdragen aan het hogere doel.”

 Is er een relatie met de Green Deal?

“Jazeker: dit programma past in een breder pakket maatregelen dat de EU in snel tempo groener moet maken: de EU Green Deal streeft naar een CO2 neutrale- Europese economie in 2050. Europa moet in 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden.” 

Is dit goed nieuws voor recycling?

“Recycling is niet alleen circulair maar ook klimaatvriendelijk: we besparen met recycling van staal, aluminium of koper in vergelijking met primaire productie uit ertsen respectievelijk 58%, 92% en 65% CO2-uitstoot. Hoe meer recycling wordt gestimuleerd, hoe beter!””

Zijn landen buiten de EU net zo ambitieus?

“Lang niet altijd en daarom moeten we voorkomen dat CO2 intensieve bedrijven vluchten naar landen buiten de EU, maar vervolgens hun producten wel exporteren naar de EU. Dat leidt tot ‘carbon leakage’ (zeg maar CO2 lekkage). Dat willen we niet en daarom wordt bekeken of een CO2 belasting op invoer een effectief middel is.”

  

Door: Carla Richmond

 

Meer weten over Fit FOR 55?

 

Ga naar https://ecer.minbuza.nl/-/fit-for-55-pakket- van-europese-commissie-moet-leiden-tot-bereiken-van- klimaatdoelen-door-de-eu?redirect=%2Fecer%2Fnieuws