Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Steenhuis Recycling in Winschoten is sinds 1928 een bekende speler in de provincie Groningen en waardevol lid van de MRF. Having Steenhuis vertegenwoordigt de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf. De MRF gaat met hem in gesprek over hoe hij het afgelopen coronajaar heeft beleefd. 

De overgrootvader van Having Steenhuis was timmerman. Hij handelde tevens in huiden, lompen en papier. Later kwamen daar de metalen bij. Zijn zonen gingen ieder zelfstandig verder. De opa van Having nam het bedrijf in Winschoten voor zijn rekening en daar is het bedrijf nog steeds gevestigd. Having leerde het vak bij bevriende bedrijven in Nederland en Duitsland en trad daarna toe tot het familiebedrijf. Zo’n dertig jaar terug nam hij samen met zijn broer het bedrijf van vader Jan over en sinds acht jaar staat Having alleen aan het roer van Steenhuis Recycling.

Door steeds naastliggende percelen te kopen is het terrein in de loop der jaren gegroeid naar een oppervlakte van 3 hectare, gelegen aan de haven van Winschoten. Hierdoor kan het schroot dat met de 850 tons schrootschaar is verwerkt tot grondstof voor de staalindustrie, mooi per schip worden afgevoerd. Er werken veertien mensen bij Steenhuis Recycling en het bedrijf is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015 norm en toont haar maatschappelijke betrokkenheid aan met het certificaat Erkend Duurzaam en natuurlijk met het MRF lidmaatschap.

Having is een tevreden MRF-lid. Vooral het contact van collega’s waardeert hij: “Wanneer je elkaar spreekt, hoor je telkens iets nieuws. Zo kun je van elkaar leren. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast waakt de MRF over onze belangen op een niveau waar je dat als bedrijf zelf niet kunt.” De gedrevenheid om zijn bedrijf gezond te laten draaien is groot bij Steenhuis. “Het is van levensbelang om goed geïnformeerd te zijn. Het is voor mij belangrijk dat mijn afnemers me op de hoogte houden. Zo kan ik hetzelfde doen voor onze leveranciers. Door hen goed te adviseren over prijsontwikkelingen, kunnen we meerwaarde bieden en de relatie waarde geven. Daarom kan ik slecht met zogenaamde ‘shoppers’ uit de voeten.” Aldus Having, “Iemand die steeds voor de hoogste prijs kiest die hij op dat moment van een willekeurig schrootbedrijf kan krijgen, mag mij af en toe overslaan.” Having is zich bewust van de kwetsbare positie van de middelgrote metaalrecycler: “Wij moeten goed op onze tellen passen, want onze afnemers kunnen zomaar ook onze concurrenten zijn. Dat spanningsveld is voor mij lastig. Ik probeer mijn regionale positie en mijn kleinschaligheid tot een voordeel voor mijn leveranciers te maken. Dat gaat ons als bedrijf goed af.”

Corona overviel Steenhuis een jaar geleden net als ieder ander. “We hebben meteen gereageerd,” licht Having toe: “De handel viel eerst met de helft terug, want de samenleving viel stil. Er werd niet geproduceerd, dus was er geen afval. Dus hebben we de werkzaamheden aangepast: de helft van de mensen was thuis en de helft aan het werk. Dat bleek niet houdbaar, want de handel liep na de eerste schrik toch beter door dan verwacht. Vervolgens werkten we met gefaseerde werken rusttijden, maar ook dat was in de praktijk lastig. We houden ons goed aan alle voorschriften. We hebben slechts twee besmettingen gehad, waar ik er een van was, maar we zijn er allebei gelukkig niet ziek van geworden. Ook het handhaven van de maatregelen bij leveranciers en chauffeurs was een uitdaging. Dus hebben we deuren op slot gehouden om dat in goede banen te leiden. De kantine en de wc’s dicht. Dat gaf veel gedoe, maar inmiddels is iedereen daar wel aan gewend. In het derde kwartaal kwam de gang er weer goed in. Uiteindelijk is 2020 een goed jaar gebleken en hebben we per saldo zakelijk weinig last gehad van corona. We draaien nu als vanouds en we hebben goed kunnen profiteren van de stijgende prijzen, dus je hoort mij helemaal niet klagen!” Ook de investeringen zijn normaal doorgegaan. Having legt uit: “Het is verstandig om, als je dat kunt, anticyclisch te investeren. Als niemand koopt, en je moet eigenlijk investeren, doe het dan maar. Want juist dan kun je interessant inkopen.

Steenhuis blijkt positief gestemd over de nabije toekomst: “Ik zie de grote vraag naar secundaire grondstoffen en de daarbij horende prijsstijgingen. De signalen uit de markt zijn onverminderd positief. Het aanbod is ook op orde, dus er staat ons niets in de weg om een gezonde productie te realiseren in 2021. De cijfers van het eerste kwartaal bevestigen dat beeld. We zijn vast van plan te blijven vlammen!

Gabriël van Seumeren, redactie MRF Circulaire

Gepubliceerd in MRF Circulaire, april 2021