Metaalrecycling is een belangrijke schakel in de circulaire economie: waardevolle metalen worden na gebruik ingezameld, verwerkt en opnieuw in de keten gebracht. Dat is goed voor het milieu en de economie.
De MRF leden zijn metaalrecyclers die professionaliteit en kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Alle leden hebben het MRF Keurmerk en worden geregeld gecontroleerd. Steeds meer overheden en bedrijven willen alleen met gecertificeerde recyclers werken.
MRF wil graag constructief meedenken over formulering van nieuwe wetgeving en verbetering van bestaande wetgeving maar hanteert wel de volgende uitgangspunten:
- Metaalrecycling gaat over hergebruik van secundaire grondstoffen maar valt nu nog onder de afvalstoffenwetgeving. Dat is een achterhaalde benadering die geen recht doet aan de realiteit. Recycling is immers hoogwaardig hergebruik van waardevolle grondstoffen. Zie bijvoorbeeld ons standpunt over het LAP3.
- Wij zijn een groot voorstander van goede handhaving en toezicht. MRF leden zijn professionele - en gecertificeerde recyclingbedrijven. Er zijn daarnaast echter nog te veel metaalrecyclers die soms een loopje nemen met de wetgeving: daar moet de handhaving zich met name op richten. Dit bevordert ook een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie.
- Wij ondersteunen Europese wetgeving die hoogwaardige recycling ondersteunt en een gelijk speelveld in Europa bevordert. De MRF maakt zich zorgen over de Europese WEEE-regelgeving die nog steeds niet in alle lidstaten is ingevoerd.
- Wij werken samen met overheid en marktpartijen aan de bestrijding van criminaliteit. Zie bijvoorbeeld de aanpak van koperdiefstal, inclusief ons Meldpunt Diefstal. U vindt dit meldpunt in het menu bovenaan deze pagina.
- Wij zijn nu in overleg met de overheid over het Digitaal Opkopers Register. Dat vinden we een slecht idee: niet effectief, veel risico’s voor de privacy van burgers en bedrijven en hoge lasten voor ondernemers. Zie ons laatste pleidooi over DOR.
- Metaalrecyclingbedrijven moeten aan veel instanties gegevens melden. Dat leidt tot te veel en onnodige administratieve lasten. Zie bijvoorbeeld ons standpunt over melding Groene Lijst stoffen.
Heeft u een specifieke vraag? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!