Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Standpunten

Metaalrecycling is een belangrijke schakel in de circulaire economie: waardevolle metalen worden na gebruik ingezameld, verwerkt en opnieuw in de keten gebracht. Dat is goed voor het milieu: recycling vergt veel minder energie dan het smelten van erts en dat scheelt veel CO2-uitstoot. Bovendien spaart het grondstoffen. Recycling heeft ook tot gevolg dat we minder afhankelijk zijn van de invoer van grondstoffen uit andere landen.

De MRF leden zijn metaalrecyclers die professionaliteit en kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Alle leden hebben het MRF Keurmerk en worden jaarlijks gecontroleerd. Steeds meer overheden en bedrijven willen alleen met gecertificeerde recyclers werken.

Nationaal Recycling Forum

De MRF is aangesloten bij het Nationaal Recycling Forum, het platform van de recyclingorganisaties in Nederland. Naast de MRF zijn in dit platform vertegenwoordigd de FNOI (papier & karton), NRK Recycling (kunststof) en VHT (textiel). In het Nationaal Recycling Forum worden de gezamenlijke thema's en uitdagingen van de aangesloten organisaties belegd. Het Nationaal Recycling Forum vertegewoordigt daarmee het sectorbelang van de Nederlandse recyclingbranche. Kijk voor meer informatie over het Nationaal Recycling Forum op de website

Contante betalingen

Metaalrecyclers kopen hun materiaal van bedrijven en comsumenten - vaak uit de directe omgeving - in en betalen daarvoor het overeengekomen bedrag: contant of giraal. De betaling aan toeleverende bedrijven vindt eigenlijk altijd digitaal plaats. Consumenten kunnen bij veel bedrijven nog kiezen: contante uitbetaling of giraal overmaken. Sommige bedrijven zijn gestopt met de contante uitbetaling: elke betaling vindt in dat geval giraal plaats.

De MRF vindt dat de keuze (contant of giraal?) primair een keuze en verantwoordelijkheid is van de individuele ondernemer. Contant geld is een wettig betaalmiddel en contante uitbetaling moet dus voor een ondernemer een optie blijven. Uiteraard is de MRF zich bewust van de maatschappelijke trend en de wens om het aandeel van contante uitbetaling terug te dringen. De MRF ondersteunt dat streven door met derde partijen technologische alternatieven voor contante betaling te ontwikkelen en beschikbaar te krijgen voor haar leden. Ook adviseert de MRF haar leden de aanbieders van materiaal, proactief de optie van girale betaling onder de aandacht te brengen. 

Export van secundaire materialen

Ferro- en non-ferro schroot wordt door de MRF leden ingezameld, gesorteerd en vervolgens terug in de keten gebracht. Veel materialen worden binnen de EU gesmolten en in het productieproces ingezet als secundair materiaal. Dat is niet alleen circulair maar ook duurzaam: grondstoffen, CO2 en energie worden aanzienlijk bespaard. Sommige materialen -vooral ferro- worden naar landen buiten de EU geëxporteerd om de eenvoudige reden dat in die landen wel verwerkingscapaciteit beschikbaar is en binnen de EU niet. 

De MRF vindt dat, in het belang van circulariteit en duurzaamheid, export mogelijk moet blijven¹. Het is een mondiale handel die niet door wettelijke beperkingen mag worden beperkt of zelfs verboden. Uiteraard juicht de MRF het toe dat de verwerkingscapaciteit binnen de EU wordt opgevoerd: de EU en de lidstaten kunnen hier een belangrijke aanjagende rol vervullen. Bovendien moete door eigentijdse wetgeving en handhaving, producenten verplicht worden meer secundaire materialen in producten te verwerken. 

Het MRF Keurmerk

De MRF behartigt de belangen van ruim 120 leden die verantwoordelijk zijn voor 80% van de omzet van metaalrecycling in Nederland. De MRF is het aanspreekpunt voor overheden, ketenpartners en toezichthouders.

Het MRF lidmaatschap is voor deze partijen een garantie voor kwaliteit en professionaliteit. Dat wordt tastbaar gemaakt door het MRF Keurmerk dat uitsluiten door MRF leden kan worden verkregen en een absolute voorwaarde is voor het MRF lidmaatschap. Alle leden moeten zich houden aan een forse hoeveelheid eisen op de gebieden van kwaliteit, milieu, MVO en arbeidsomstandigheden. Onafhankelijke Certificerende Instellingen toetsen de leden periodiek of zij zich in de praktijk aan de eisen houden. Indien onvoldoende, krijgen de leden een verbeterkans. Maar bedrijven verliezen het Keurmerk indien structureel ondermaats wordt gepresteerd. Het Keurmerk wordt steeds meer geëist door overheden (Duurzaam Inkopen) en bedrijven (Due Diligence).

Meer weten over de specifieke eisen, kijk dan hier

 

Strijd tegen heling

De MRF  werkt met overheid en marktpartijen aan de bestrijding van heling en diefstal. Zie bijvoorbeeld de aanpak van koperdiefstal, inclusief ons Meldpunt Diefstal. U vindt dit meldpunt in het menu bovenaan deze pagina.

De overheid wil dat diefstalgevoelige metalen worden gemeld in het Digitaal Opkopers Register. De MRF wil daar aan meewerken maar is van mening dat het wel uitvoerbaar moet zijn. Zo moet de lijst van diefstalgevoelige metalen beperkt blijven en moeten er geen onrealistische bewaartermijnen worden opgelegd. Zie ons laatste pleidooi over DOR.

 

Heeft u een specifieke vraag? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!


¹ CE Delft heeft berekend dat ook de export van schroot buiten de EU een aanzienlijke CO2 besparing oplevert