Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Een brandverzekering hoort wel degelijk tot de mogelijkheden voor recyclingbedrijven. Een goede tussenpersoon en beperking van uw brandrisico’s zijn daarbij van groot belang.

‘Metaalrecyclers zijn moeilijk te verzekeren en als het al lukt, zijn de premies niet op te brengen’. Dat is zo’n beetje de algemene stemming binnen de branche, maar de vraag is: is het echt zo hopeloos? Voldoende reden voor de redactie om in gesprek te gaan met erkende verzekeringen experts en MRF leden die worstelen met de problematiek. Het levert uiteindelijk een hoopvol beeld op: verzekeren is mogelijk. Er zijn zelfs meerdere opties, maar bedrijven moeten de zoektocht naar een verzekeraar goed inrichten. De brandrisico’s binnen de onderneming moeten grondig in kaart worden gebracht en de kans op ongelukken geminimaliseerd. Goede preventie drukt de premie.

 

Brandrisico stijgt

We beginnen onze zoektocht bij MRF-lid Regelink die de verzekering goed heeft kunnen regelen. Gastheer Frits Stam stelt ons voor aan twee deskundigen die hem daarbij hebben geholpen: Coen de Smidt is makelaar in verzekeringen en een autoriteit met veel kennis
en ervaring rond de combinatie (metaal-)recycling en verzekeringen. Ronnie Lassche heeft zich bewezen als deskundig tussenpersoon. Voordat we in de materie duiken schetst Frits het fundamentele probleem: “Afgedankte materialen en apparaten hebben altijd een brandrisico. Dat geldt voor papier, maar zeker ook voor metalen. Neem batterijen en accu’s: producenten moeten ontwerpen met de afdankfase in gedachte en consumenten moeten het afgedankte materiaal met risico’s niet zomaar in de kliko gooien. Dat loopt nog niet. Wij recyclers moeten de risico’s van opslag en verwerken begrijpen en beheersen. In dat spanningsveld spelen verzekeringen een cruciale rol.”

Juiste hoogte premie is cruciaal

Coen de Smidt al decennia betrokken bij de recyclingmarkt. Hij vertelt over de recente geschiedenis: fluctuerende premies, het negatieve imago van de sector en de publiciteit (de zoveelste brand bij Frits Stam recycler!). Rond 2016 kwamen er verzekeringen op de Nederlandse markt in omloop met een opvallend lage premie en ook nog eens met een te laag eigen risico. Verzekeren bleek voor de betreffende verzekeraars niet rendabel. Zij besloten te stoppen met deze verzekeringen. Andere verzekeraars boden de helpende hand, maar wel tegen tarieven die de recyclers als schreeuwend duur ervaarden. Uiteindelijk trokken verzekeraars zich terug uit deze markt.

Op zoek naar alternatieven

Daar legde Coen zich niet bij neer: “Ik heb toen een grote Duitse recycler gebeld met de vraag waar zij de verzekeringen hadden onder gebracht. Dat bleek Hübener te zijn. Met hen ging ik in gesprek: Nederlandse recyclers komen in de knel, kunnen we daar over praten? Na overleg met de directie van Hübener bleek al snel dat we dezelfde taal spraken aangaande het verzekeren van de recyclingbranche. Vervolgens heb ik met hen zes recyclers in Nederland bezocht. Hübener besloot daarna om in Nederland actief te worden.“

Frits Stam

Meerdere opties

Frits Stam licht toe: “Het is heel goed dat er meerdere opties zijn. Ik vind het belangrijk dat aan de MRF leden te kunnen melden, want daar kom je als bedrijf zelf niet zomaar achter. Ik adviseer leden om een goede tussenpersoon in de arm te nemen, die weet wat de mogelijkheden zijn en die voor jou kan onderhandelen voor het beste resultaat. Weet dat bij zowel I4E Assuradeuren als bij Hübener geldt, dat er een risico- inventarisatie moet worden gedaan. Praktische zaken komen dan in beeld. Denk aan: waar zet je ’s avonds de machines neer, wat is de afstand tussen hopen materiaal, is de elektrische installatie gekeurd, wat is het acceptatiebeleid, hoe is het personeel getraind, zijn brandblussers gekeurd?. Ronnie heeft ons hier prima in begeleid: wij zijn prima verzekerd.”

Wat kost het?

Coen: “Het is allemaal maatwerk, dus vele factoren bepalen uiteindelijk de hoogte van de premie. Ik ben het met Frits eens: win advies in van een deskundige tussenpersoon of makelaar in assurantiën. Die kunnen adviseren over een creatieve verzekeringsaanpak om tot een volledige dekking te komen. Laat een risico-inspectie uitvoeren door bijvoorbeeld Burghgraef van Tiel & Partners (Hübener) of Climbel B.V. (I4E Assuradeuren B.V.). Zij brengen het bedrijf goed in kaart. Een hoog preventieniveau is van invloed op de premie. Bovendien kan een risicodeskundige een verbeterplan opstellen waardoor risico’s verder worden beperkt.“Frits: “Ik adviseer elk MRF lid de verzekering goed te regelen. Het is een hoop gedoe en het kost misschien veel geld, maar de schade die je oploopt bij een calamiteit is vele malen groter. Het komt heel vaak neer op het maken van keuzes, kijk: balkijzer brandt niet. Het raffineer met brandbare onderdelen daarentegen wel. Bij Regelink hebben we onze maximale hoeveelheid raffineer op de werf beperkt. Daarmee daalt het risico. Wij maken daarin een bewuste keuze. Wij proberen onze klanten aan te leren om geen brandbaar spul aan te leveren.”

Ook op zoek naar een goede tus­senpersoon of makelaar?

Ronnie Lassche is een ervaren en deskundige tussenpersoon. Daar zijn er ongetwijfeld meer van, maar Ronnie is bereid u te informeren: Ronnie Lassche is in dienst van tussenpersoon Heutink & Heij te Genemuiden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06-10359548.  Coen de Smidt van SAA Verzekeringen kunt u ook benaderen: cdesmidt@ saa.nl 06-13323670. Coen is recent geassocieerd lid geworden van de MRF.  

 Coen de Smidt                                                                             Ronnie Lassche

Door: Jules Wilhelmus 

Uit de praktijk:

Virol verloor en vond verzekeraar.

Na de papierbrand in 2016 verbrak de verzekeraar de relatie met recycler Virol. André van Kaam, Manager Finance & controle bij Virol, vertelt over de zoektocht naar een nieuwe verzekeraar en geeft een aantal tips: “Toen onze verzekeraar afhaakte zijn wij onmiddellijk op zoek gegaan naar een goede tussenpersoon en verzekeraar. Dat viel niet mee: verzekeraars waren niet tuk op recycling. Dan blijkt dus snel hoe belangrijk een professionele tussenpersoon is die voor jou op pad gaat. Daarnaast is het cruciaal dat je als bedrijf laat zien dat je je zaakjes op orde hebt en dat gaat verder dan een aangeveegde vloer. Laat de verzekeraar zien wat je allemaal aan preventie doet en dat preventie in het DNA van alle medewerkers zit. Hoe beter de risicoanalyse, hoe minder lastige vragen van een aanbieder en hoe lager de premie. Vraag de aanbieder hoe het nog beter kan. En oh ja, beding contractueel dat je na een calamiteit een contra-expertise mag laten verrichten. Virol is inmiddels goed verzekerd.” André heeft ook nog een dringend verzoek aan de overheid: “Door de elektrificering van de samenleving neemt het brandrisico toe: dat is een maatschappelijk probleem en de overheid zou het risico van dat probleem voor een deel moeten afdekken. Onze premies rijzen de pan uit en het is niet redelijk dat de rekening vooral bij recyclers wordt neergelegd.”