Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

‘De snelste manier om de noodzakelijke waardering voor hoogwaardige recyclingstromen te creëren, is door die recyclingstromen uit de afvaldefinitie te halen’, aldus Klaus Töpfer tijdens het BIR Congres in Berlijn.

De Duitse oud milieuminister Klaus Töpfer was aangetrokken als keynote spreker tijdens de Algemene Ledenvergadering van het mondiale recyclingcongres van de BIR op 31 mei jl. 
In zijn presentatie over de noodzakelijke aanpassingen om te komen tot een duurzame en circulaire economie liet Töpfer er geen twijfel over bestaan: de huidige afvaldefinitie blokkeert de noodzakelijke waardering van hoogwaardige secundaire grondstoffen.
Hij pleitte er daarom voor dat Europese en nationale overheden de afzetmogelijkheden voor secundaire grondstoffen vergroten door te zorgen voor een open en vrije markt voor recyclingstromen. 

Subsidies voor het gebruik van recyclingstromen moeten worden vermeden. 
Maatregelen om te zorgen dat er afzet is voor deze stromen, noemde spreker essentieel. 
Bijvoorbeeld door wettelijke barrierès op te ruimen en de inzet van gerecyclede materialen voor te schrijven in de ‘green procurement’ programma’s van Europese en nationale overheden. Door recyclingstromen te blijven behandelen als afval blokkeer je een volwaardig en geaccepteerd gebruik, aldus de oud milieuminister. 
Klaus Töpfer is bekend als geestelijk vader van de ‘Grüne Punkt’ voor de inzameling en recycling van verpakkingen, die onder zijn ministerschap werd geïntroduceerd. Na zijn ministeriële carrière was hij onder meer directeur van het ‘Environmental Program’ voor de Verenigde Naties.