Per 1 januari 2022 is de Stimuleringsregeling E-waste van start gegaan. Deelnemende metaalrecyclingbedrijven ontvangen € 125,- per ton ingezameld E-waste bovenop de metaalwaarde.
Metaalrecyclingbedrijven die hiervoor een contract zijn aangegaan met de Stichting OPEN ontvangen deze stimuleringspremie voor het apart inzamelen en opslaan van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, en het vervolgens afleveren aan een deelnemende CENELEC verwerker.
Stichting OPEN en de MRF hebben de 9 meest gestelde vragen over de Stimuleringsregeling E-Waste voor u op een rij gezet in een overzichtelijke folder.
Voorwaarden voor deelname
Om deel te kunnen nemen aan de Stimuleringsregeling E-Waste moeten metaalrecyclingbedrijven zijn gecertificeerd op basis van het MRF Keurmerk of in het bezit zijn van ISO14001 of ISO9001 certificaat met de AEEA module van het MRF Keurmerk, opgenomen in de scope van de ISO-certificering. Een ander alternatief is NEN-norm NVN-CLC/TS 50625-4.
Het MRF Keurmerk is hiertoe opengesteld voor niet-leden van de MRF.
Het MRF Keurmerk, waarin een apart hoofdstuk voor inname, op- en overslag van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur is opgenomen, biedt zekerheid aan de Stichting OPEN dat het deelnemende metaalrecyclingbedrijf op een zorgvuldige en traceerbare manier het E-waste inzamelt, sorteert, opslaat en levert aan één van de aangesloten Cenelec gecertificeerde verwerkers.
Hieronder vindt u de link naar de MRF Circulaire van april 2022
Voorgaande uitgaven vindt u hier.
Zoveel slordigheid zijn wij van het FD niet gewend
De MRF heeft met verbazing kennisgenomen van twee FD-artikelen over metalen met chroom 6 coating van afgelopen weekend.
‘Waar is het vervuilde staal van de Lekbrug gebleven?’
'Giftig staal ging stiekem naar de ovens van Tata'
Chroom6 houdende coatings op metalen zijn met name arbotechnisch een risico in het geval van het (opnieuw) schuren van deze gecoate metalen. Dat zijn activiteiten die in de metaalrecyclingketen niet voorkomen. Bij op- en overslag en de eindverwerking in smelterijen zijn er - voor zover bekend - geen risico's. Noch voor de gezondheid van medewerkers, noch voor de omgeving. De Europese Commissie heeft in februari vorig jaar op een expliciete rechtsvraag van het ministerie van IenW nog geoordeeld dat metalen met chroom6 houdende coatings als regulier schroot mogen worden behandeld, mits de concentratie in metaal plus coating onder 0,1% blijft van het gewicht van het metaal en de coating samen.
In de praktijk wordt daar altijd aan voldaan.
Nederland is het enige EU-land waar nu commotie is over de hoogwaardige recycling van deze metalen. Dat is jammer en ook schadelijk.
Dat roept vragen op waar deze discussie vandaan komt, en welke belangen hiermee worden gediend.
Wellicht een reden voor verder onderzoek...?