Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

Op dinsdag 20 juni bracht een delegatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) – onder leiding van directeur Duurzaamheid Hannie Vlug - een bezoek aan onze branche. MRF-voorzitter Gabriël van Seumeren ontving de delegatie bij Geelhoed Metaalhandel in Nootdorp.

Het bedrijfsbezoek van de directeur Duurzaamheid van het ministerie van IenM en twee beleidsmedewerkers stond in het teken van de ‘innovaties en uitdagingen voor de metaalrecyclingsector’.

Beelden werden getoond van tal van innovaties die in het afgelopen decennium in de branche hebben plaatsgevonden om duurzamer te opereren en niet alleen alle metalen, maar ook zoveel mogelijk andere recyclingstromen als kunststoffen en hout in de keten terug te leveren als grondstof via hoogwaardige (na)scheidingstechnologie. Ook bij de verwerking van bijvoorbeeld verbrandingsschroot.
Aan de achterkant van de keten is echter niet veel meer mogelijk. De grote winst zit nu aan de ontwerpkant: design for recycling. Daar moet de focus komen.

Gesproken werd over het rapport van Hoffmann Bedrijfsrecherche. Meer dan 90% van de afgedankte elektrische en elektronische apparatuur vindt niet volgens de regels haar weg in de keten. Hier zit absoluut een leerpunt in voor de branche. Dit proces kan echter worden versneld als ook de professionele metaalrecyclingbedrijven, die niet-WEEELABEX zijn gecertificeerd, een officiële rol in die keten krijgen toebedeeld, zo hield de MRF de IenM-delegatie voor. 

Over alle regelgeving als EVOA, de Europese Chemicaliënverordening REACH/CLP en de achterhaalde afvaldefinitie die de circulaire economie belemmeren, was de IenM-directeur het eens met de MRF. Hier moet wat gebeuren. Maar hoe krijg je iedereen mee binnen Europa en sluit je de werkelijke risico’s buiten. Met praktijkvoorbeelden werd getoond hoeveel een relatief kleine onderneming als Geelhoed moet monitoren en rapporteren op grond van het Besluit melden, alleen omdat het bedrijf een accubak heeft staan. Een administratieve last die vooral als zinloos wordt ervaren. Naast alle meldingen en rapportages die recyclers verder moeten doen, omdat hun kostbare metalen volgens de achterhaalde wetsteksten nog altijd ‘afval’ zijn. 

Dit was tevens een opstap om aandacht te vragen voor de dreigende invoering van een landelijk Digitaal Opkopersregister(DOR) door collega-ministerie van VenJ. Geen enkele bijdrage aan de bestrijding van metaaldiefstal en -heling, maar wel een risico voor de circulaire economie door de verschuiving naar het grijze circuit van niet-professionele metaalrecyclers die invoering tot gevolg zal hebben.
Het was een bijzonder nuttig en plezierig bedrijfsbezoek. Vervolgafspraken zijn gemaakt.