Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

Het verschil maken

Tijdens onze najaarsvergadering stemden de MRF-leden in met een forse contributieverhoging. Penningmeester Piet Knobel en MRF-adviseur Jules Wilhelmus gaven in de vergadering een toelichting waarom deze contributieverhoging nodig is. Meer ondersteunende capaciteit, en meer mogelijkheden om ons van deskundig advies te voorzien. En zo de ontwikkeling naar een proactievere organisatie mogelijk te maken.

De (metaal)recyclingsector staat zwaar onder druk. Het aantal uitdagingen voor de branche neemt toe. Niet vreemd in een wereld waar men zich steeds meer beseft dat primaire grondstoffen eindig zijn en - als onderdeel van het geopolitieke spel - de druk toeneemt om de eigen (secundaire) grondstoffenvoorziening veilig te stellen. Daarnaast moet de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch omlaag, willen onze kleinkinderen nog een toekomst hebben. Metaalrecycling vormt ook hierbij een krachtig wapen.

Echter, in plaats van recycling te stimuleren door introductie van specifieke grondstofregelgeving, kiezen overheden voor steeds meer regeldruk op basis van achterhaalde afvalstoffenwetgeving. Terwijl hoogwaardige recycling een deel is van de oplossing, en niet het probleem. Dat is onze strijd.

Het aantal thema’s waar we als MRF actief bij zijn betrokken, is gegroeid in de afgelopen jaren. Denk aan de DOR-regelgeving, cashbeleid van banken, of de brandproblematiek. We zorgen dat we als betrouwbare partij aan alle tafels komen. Alleen of in samenwerking met andere organisaties. Het vraagt echter wel dat je meer mensen en middelen nodig hebt.

In zijn column afgelopen december vraagt hoofdredacteur Martijn Reintjes van Recycling Magazine Benelux zich af of ‘dat beetje’ contributieverhoging voor de MRF nu echt het verschil gaat maken. Het antwoord is: ‘ja en nee’. Nee, we worden er geen Europese metaalindustrie mee. Die kon een veelvoud van het MRF-jaarbudget steken in haar lobby om de Europese grenzen te laten sluiten voor hoogwaardige metaalrecyclingstromen, via herziening van de EVOA. De contributieverhoging geeft ons echter wel wat meer financiële armslag. Bijvoorbeeld om een rapport te kunnen laten opstellen, en zo met cijfers en andere data onze standpunten te onderbouwen. Om te kunnen investeren in verdergaande samenwerking met andere recyclingorganisaties, opdat onze stem beter wordt gehoord in de politieke discussie.

En dat maakt op termijn wel degelijk het verschil…

Hans Koning
Directeur MRF 

Gepubliceerd in de MRF Circulaire maart 2023