Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

Emmanuel Katrakis, secretaris-generaal van de European Recycling Industries Confederation (EuRIC), volgt de herziening van de EVOA op de voet. Deze Europese Verordening gaat over het grensoverschrijdend transport van afvalstoffen. De herziening van de Verordening bevindt zich nu in een cruciale fase. Vrijhandel voor schroot, het is nu of nooit!

Wat is nu het centrale thema in Brussel? 

De winter komt eraan, en daarmee ook de onzekerheden op de energiemarkt. Dit zal een enorme impact hebben. Niet alleen op burgers en bedrijven in heel Europa, maar ook op de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving. Dit gaat ook op voor de herziening van de EVOA. De komende periode zal allesbepalend worden!

Hoe is de stemming in het Europees Parlement?

Er zijn in het Europees Parlement twee tegengestelde visies op de herziening van de EVOA. Sommige leden van het Europees Parlement, waaronder de Rapporteur voor dit dossier, zijn van mening dat duurzaamheid voorop moet staan. Dit is precies de reden waarom zij voorstander zijn van strengere voorwaarden voor de export van onbewerkte afvalstoffen, maar niet van exportrestricties voor gerecyclede grondstoffen als metaalschroot. Een deel van het Europarlement dringt echter aan op zeer strikte exportbeperkingen die feitelijk neerkomen op een exportverbod. De Europese staalindustrie heeft er keihard voor gelobbyd dat schroot niet meer buiten Europa kan worden geëxporteerd. Ook niet naar OESO-landen.

Kan dat zomaar?

Beperkingen van de export naar OESO-landen schenden wettelijke verplichtingen die de EU en haar lidstaten hebben naar OESO-landen. En dat juist in een tijd waarin het aanhalen van de economische banden met historische bondgenoten van het allergrootste belang is. Het druist ook in tegen de doelstellingen van de EU op het gebied van klimaat en circulaire economie, aangezien recyclingstromen primaire grondstoffen vervangen en zo bijdragen aan het terugdringen van broeikasgasemissies, en het besparen van energie en water.

Wat zijn de gevolgen voor de Europese recyclingindustrie?

Wanneer de exportrestricties worden doorgevoerd, zal de omzetschade voor de recyclingindustrie aanzienlijk zijn. Bijna 80% van de metaalrecyclers verwacht een forse terugval in omzet. Ook de werkgelegenheid in onze sector krijgt dan een enorme klap. Meer dan 50% van de metaalrecyclers verwacht een verlies aan banen in de recyclingsector.

En nu?

De Milieucommissie van het Europees Parlement (ENVI) werkt aan zogenaamde ‘compromisamendementen’. Het doel is om deze door een zo groot mogelijk aantal politieke partijen te laten goedkeuren. Als u dit artikel leest, worden in het Europees Parlement de beslissingen genomen, die cruciaal zullen zijn voor de metaalrecyclingindustrie. Daarom raden we u ten zeerste aan om contact op te nemen met uw Nederlandse Europese parlementariërs, en hen te vragen om de amendementen te steunen die een vrije, eerlijke en duurzame handel in metaalschroot waarborgen! Aarzel niet om contact op te nemen met MRF of EuRIC als u meer informatie nodig heeft. Uw steun is van cruciaal belang voor de toekomst van de Europese recyclingindustrie.

Gepubliceerd in de MRF Circulaire van oktober 2022