Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

Metalen zijn eeuwige materialen: eindeloos recyclebaar zonder verlies van eigenschappen. Omdat metaalrecycling veel minder CO2 vraagt dan inzet ertsen is het belangrijk in kaart te brengen hoeveel dat dan wel niet is. De MRF laat daarom een rekentool ontwikkelen om die CO2 reductie van recycling van ferro en non-ferro inzichtelijk te maken.

1973. “Het wordt nooit meer zoals het was “; Premier Joop den Uyl maakte het Nederlandse volk met deze historische uitspraak in een live tv-uitzending duidelijk dat de broekriem nu echt moest worden aangetrokken.

Het was immers geen zekerheidje meer dat Nederland voldoende olie uit het Midden-Oosten zou krijgen. Autoloze zondagen herinneren we ons als het milieuvriendelijke antwoord op de oliecrisis. Een jaar eerder was de meer fundamentele toon gezet: het rapport van de Club van Rome kwam uit: Grenzen aan de Groei. In feite was dit het startsein van een ontluikende milieubeweging. De grote boosdoener –zo luidde het- was de alsmaar voortrazende economische groei. Op dat moment viel het nog wel mee, maar het zou snel uit de hand lopen.

Hoewel niet onomstreden hebben zowel het rapport van de Club van Rome als de oliecrisis een groeiend milieubewustzijn op gang gebracht. Misschien minder of anders proberen te consumeren, maar in ieder geval minder fossiele grondstoffen gebruiken want die zijn echt niet hernieuwbaar. Op=op.

Duurzame energie moet aan alle kanten worden gestimuleerd: zon, wind en zelfs kernenergie. Om de fossiele grondstoffen zo veel mogelijk te ontzien. Zuinig zijn op grondstoffen is nog steeds een zeer actueel thema. Niet alleen fossiele grondstoffen maar alle natuurlijke grondstoffen, dus ook hout en metaal. Langzaam maar zeker kwam er een extra en prangend thema op de tafel: de opwarming van de aarde. Die zou leiden tot fundamentele klimaatveranderingen met allerlei desastreuze effecten tot gevolg. Energiecrisis werd Klimaatcrisis.

In 2015 sloten 195 landen eindelijk de eerste echte wereldwijde overeenkomst om de klimaatcrisis te bestrijden en de opwarming van de aarde ver onder twee graden te houden. De doelen werden dus verbreed: zuinig zijn op grondstoffen en CO2 emissies drastisch verminderen. De oplettende lezer heeft allang begrepen dat recycling beide doelen dient, immers: metalen recyclen betekent minder ertswinning en minder CO2 uitstoot. Recycling kost nu eenmaal veel minder CO2 dan het smelten van ertsen.

Metalen zijn eeuwige materialen: eindeloos recyclebaar zonder verlies van eigenschappen. Omdat recycling veel minder CO2 vraagt dan virgin is het belangrijk in kaart te brengen hoeveel dat dan wel niet is. Deze data worden steeds meer gevraagd door de klanten van recyclers: “ik wil graag duidelijk maken hoe duurzaam mijn productie is, dus graag goede data over de besparing”. De data zijn ook van belang in de concurrentiestrijd met andere materialen, bijvoorbeeld: wat is duurzamer: beton of staal?

Daarom heeft het MRF bestuur besloten de CO2 reductie van recycling van ferro en non-ferro te laten berekenen ten opzichte van virgin. De opdracht is gegeven aan CE-Delft en uiteindelijk moet er een rekentool worden opgeleverd die MRF leden in staat stelt de juiste berekening te maken en te presenteren aan iedereen die het maar weten wil. Wordt vervolgd dus.

Jules Wilhelmus, redactie MRF Circulaire en adviseur MRF

Gepubliceerd in MRF Circulaire, april 2021